MIROS jelajah M’sia promosi program subsidi kerusi kanak-kanak MyCRS, permohonan dilulus segera

[ad_1]

Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) terus mengingatkan penerima plan subsidi kerusi kanak-kanak Keluarga Malaysia (MyCRS) yang layak untuk segera membuat pembelian. Kerusi kanak-kanak untuk diletakkan dalam kenderaan adalah penting, dan biarpun telah diberi subsidi namun tidak semua yang layak mengambil langkah yang sepatutnya untuk berbuat demikian.

Menurut MIROS, plan ini adalah untuk membantu golongan B40 bagi mendapatkan kerusi berkenaan, telah menyaksikan sebanyak 256,202 pemohon yang layak daripada jumlah keseluruhan mencecah 473,346. Ini adalah 36% lebih tinggi daripada had 188,000 menerusi plan terbabit.

Bagaimanapun, subsidi diberikan berdasarkan pembelian dan bukannya kelayakan, sebab itu mereka yang layak perlu membuat pembelian kerusi kanak-kanak dengan segera di 259 cawangan sah seluruh negara, atau menerusi dalam talian. Senarai cawangan berkenaan boleh disemak menerusi pautan www.mycrs.gov.my. MIROS berkata tempoh sahnya telah dilanjutkan ke tiga bulan dari tarikh semakan, jadi bertindaklah segera.

Untuk mempromosikan lagi plan ini, MIROS melakukan siri jelajah seluruh Semenanjung Malaysia. Ia dilihat sebagai langkah proaktif untuk mendidik ibu bapa tentang kepentingan kerusi kanak-kanak, serta mendapatkan lebih banyak lagi pembelian kerusi bersubsidi. Telah pun dimulakan bulan ini, siri jelajah ini akan berkunjung ke klinik kesihatan dan lokasi terpilih yang lain di seluruh Semenanjung Malaysia.

MIROS akan membantu mereka yang layak untuk memohon subsidi ini dan akan menerima kelulusan segera. Pengedar kerusi kanak-kanak ini juga akan mengambil bahagian dan memberikan baucar diskaun, serta membantu pelanggan memilih jenis yang paling sesuai utuk membeli kerusi keselamatan kanak-kanak ini.

Diumumkan menerusi Bajet 2022, kerajaan memberi subsidi 50% atau sehingga RM150 untuk pembelian kerusi keselamatan kanak-kanak bagi golongan B40. Peruntukannya melibatkan kos sebanyak RM30 juta dan ia terhad kepada 188,000 pemohonan ketika diumumkan. Setiap individu yang layak boleh menuntut subsidi untuk satu kerusi kanak-kanak sahaja.[ad_2]

Resource backlink

Next Post

Motorcycle Lane Splitting Laws Across America

Tue Jul 12 , 2022
[ad_1] In March 2021, Montana grew to become the 3rd point out in the United States to allow motorcyclists to weave by way of traffic—also regarded as lane filtering—joining California and Utah in accomplishing so through laws passed by the Senate. The regulation is uncomplicated and clear and will allow […]

You May Like